Hvad er Sølvplet?

Definitionen af sølvplet

 
Sølvplet beskrives som en genstand fremstillet f.eks. af kobber eller messing, hvorpå der lægges et lag sølv. Siden 1840’erne har man forsølvet ved hjælp af elektricitet - på engelsk electroplating. Den genstand, der ønskes forsølvet, sænkes ned i destilleret vand, hvori der også er en sølvbarre. Strøm, fra et 9 volt batteri, sættes henholdsvis til sølvbarren og den genstand, der ønskes forsølvet. Sølvet ”vandrer” fra sølvbarren og over på den før omtalte genstand. Det kan være alt lige fra kaffeskeer - til fade og kander. 
En god forsølvning tager lang tid
En forsølvningsproces kan tage mange dage - ja op til uger at gennemføre. Kvaliteten ligger i den tid, der bruges på at forsølve og selvfølgelig en grundig forberedelse, rengøring, klargøring osv. Er der tale om forsølvning af ting, der ikke er af metal, skal genstanden, som ønskes forsølvet, først pålægges et lag kobber.

Sølvplet af høj kvalitet

 
Rundt om i verden fremstilles der gode sølvplet varer af høj kvalitet ligesom det modsatte også er tilfældet. En god forsølvning holder gerne en generation - eller to. Sølvplet - kaldes også forsølvet, idet det henviser til den praktiske proces med at lægge sølv på en genstand. 
 

Sølvplet -  to tårne

 
I 1960’erne blev det forbudt i Danmark at stemple sølvplet varer med ”to tårne” da der kunne opstå en forveksling med sølv, der i Danmark er stemplet med ”3 tårne”.
 

Vedligeholdelse af sølvplet

Sølvplet skal vedligeholdes og pudses på samme måde som man gør med sølv.